Omega 3 és Omega 6 zsírsav kutyákak

Roger gazdikereső a Retriever Rescue
gondozásában. www. retrieverhelp.hu
Számos formája van az Omega 3 és az Omega 6 zsírsav biztosításának. Ezeknek az aránya szinte fontosabb, mint a mennyisége, emberek esetében 1:1 arányban érdemes bevinni, kutyáknak pedig 1:3-hoz, melyben az Omega 6 dominál.

RDA (ajánlott napi bevitel): 0,14 gramm Omega 3 szükséges egy nap testtömeg kilogrammonként, és háromszor ennyi Omega 6. Tehát egy 10 kg-os kutyának 1,4 g Omega 3, és 4,2 g Omega 6.
Szerencsére a biztonságos felső határ ennek tízszerese, így nehéz túladagolni.

A halolajjal ellentétben a növényi olajok mellékhatás nélkül biztosíthatják a megfelelő omega bevitelt. 1 evőkanál (11 gramm) lenmag például 2,5 gramm Omega 3 zsírsavat tartalmaz, és 0,8 gramm Omega 6-ot.
Őrölve érdemes adagolni a kutyának, ha szeretnénk, hogy omegatartalma teljesen hasznosuljon, mert egészben szinte csak átmegy a szervezeten. Ilyen formán is hasznos, mert kitakarítja a bélrendszert.
A lenmagot (mivel háromszor több Omega 3-at tartalmaz, mint Omega 6-ot) ki kell egészíteni például napraforgó olajjal. A napraforgó olaj 62-65% Omega 6 zsírsav, Omega 3-at szinte egyáltalán nem tartalmaz, így ideális kiegészítője a lenmagnak.

6 gramm (fél evőkanál) lenmagőrlemény és 7 (3/4 evőkanál) gramm napraforgóolaj tehát biztosítja egy 10 kg-os kutya napi omegabevitelét a megfelelő arányban.  

Másik ideális választás a kendermag olaj, mely önmagában adagolva tökéletes arányban tartalmazza ezeket a zsírsavakat. 20 kiló alatt napi 1 evőkanál fedezi a szükségleteket. 

A harmadik lehetőség a repceolaj, mely feleannyi Omega 3-at és Omega 6-ot tartalmaz, mint a kendermag, de arányuk a repceolajban is ideális, 1:3. Ebből tehát 2 evőkanál a napi adag 20 kg alatti kutya esetén. Ez is önállóan elég az omegák pótlására.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése